Çalışma Grupları
Kamu Verisi Kullanılarak Geliştirilen Akıllı Uygulamalar
Kamu Kurumları tarafından hayata geçirilen projeler ve kurulan sistemler sonucunda kamu kurumlarında ve sistemlerinde ciddi boyutlarda veri üretilmekte veya toplanmaktadır. Üretilen bu kamu verileri kullanılarak katma değeri yüksek hizmetlerin, akıllı uygulamaların geliştirilmesi ve vatandaşların kullanımına sunulması mümkün hale gelmiştir. Özelliklerde CBS ve mobil teknolojiler kullanılan uygulamalar hayatımıza daha çok girmeye başlamıştır. 2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planında bilgi ve iletişim teknolojileri destekli yenilikçi çözümler oluşturmak amacıyla; merkezi kurumlar ile yerel yönetimlerin ürettiği kamu verisi kullanılarak akıllı uygulamaların geliştirilmesi için çağrı bazlı destek sağlanması öngörülmüştür. Bu bağlamda, kamu verisi kullanılarak sağlık, ulaştırma, bina, enerji, afet ve su yönetimi vb. alanlarda özel sektör ve üniversiteler tarafından geliştirilecek projeler sayesinde katma değerli yenilikçi çözümlerin ortaya konulması beklenmektedir. Geliştirilmesi öngörülen akıllı uygulamaların veriye ihtiyaç duyması sebebiyle ilgili veri sahibi kurum ve kuruluşların verilerini anonimleştirerek paylaşmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Bu çalışma çerçevesinde;
• Akıllı uygulamaların önemi,
• Akıllı uygulamalara ilişkin kritik başarı faktörleri,
• Ülkemizdeki ve dünyadaki başarılı akıllı uygulamalar,
• Akıllı uygulamaların geliştirilmesi için işbirliği ve destek mekanizmaları,
• Akıllı uygulamaların başarısında sosyal medyanın etkisi,
• Akıllı uygulama geliştirmedeki olumsuzluklar
gibi ana başlıkların çalışma grubu tarafından değerlendirilmesi ve sunulması hedeflenmiştir.
Çalışma Grubu Başkanı:
Ahmet Murat ÖZBAYOĞLU – TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
Kamu-BİB YK Temsilcileri:
Erkan UÇANER – Altındağ Belediyesi
Ragıp GÜLPINAR – TOKİ
Kamu Verisinin Paylaşılması ve Mevzuatı
Devlet ya da devlet kontrolündeki birimlerin ürettiği, herkes tarafından kullanabilir ve dağıtılabilir olan veriler Açık Kamu Verisi olarak tanımlanmaktadır. Açık Kamu Verisi, Kamu Sektörü bilgisi olarak da adlandırılmaktadır.
Açık Kamu Verisinin paylaşılması;
• Şeffaflığın Arttırılması,
• Kamu Hizmetlerinin İyileştirilmesi
• Yeni Sosyal ve Ekonomik Değerler Yaratılmasına
katkılar sağlamaktadır. Coğrafi Veriler, Ulaşım ve Trafik Verileri, Mali Veriler, Bilimsel ve Akademik Veriler, Adalet Sistemi Verileri ile Eğitim Sistemi Verileri Açık Kamu Verisine örnek olarak verilebilir.
Ülkemizde hem şeffaflığın arttırılması hem de üniversite ve sektör tarafından katma değeri yüksek ürün ve hizmetler üretilerek ekonomik değer yaratılması amacıyla Kamu Verisinin Paylaşılmasına yönelik politikaların oluşturulması ve yasal düzenlemelerin yapılmasında ortak akıl oluşturulması ile yol haritasının çıkartılması çalışma grubu tarafından hedeflenmiştir.
Çalışma Grubu Başkanı:
Ali YAZICI – BGD-Bilgi Güvenliği Derneği/ASELSAN
Kamu-BİB YK Temsilcisi:
Mariye Umay AKKAYA – TSE-Türk Standartları Enstitüsü
Kamu BT Projelerinin Yarattığı Ekonomik Değer
Bilgi ve iletişim teknolojilerinde son 10 yılda yaşanan hızlı gelişmelerle kamu kurumlarımız, teknolojinin sağladığı bu imkanları kullanarak daha hızlı, etkin ve verimli hizmet sunabilmek için önemli e-Devlet projelerini hayata geçirmiştir. Çoğu e-Devlet kapısı üzerinden sunulan uygulamalar sayesinde vatandaşlar kamu ile olan iş ve işlemlerini süratle gerçekleştirebilmekte ve hizmetlerin etkin sunumu sayesinde kayda değer tasarruf sağlanabilmektedir.
Kamu bilişim projelerimizde teknolojik yenilikler takip edilerek güncel ihtiyaçlara yönelik güncelleme yapılabilmektedir. e-Devlet projeleri ve hizmetlerinin hayata geçirilmesinde multidisipliner yaklaşımlar benimsenerek geçmişte yaşanan başarısızlık örnekleri iyi değerlendirilmiş ve önemli ölçüde tecrübe birikimi oluşmuştur. Elde edilen bu birikim sayesinde dünya bilişim devleri ile yarışır noktaya gelinerek başarılı e-Devlet uygulama ve deneyimlerimizin diğer ülkelere ihracatının yapılması zamanı gelmiştir.
Başarılı Kamu Projelerinin Yarattığı Ekonomik Değer? Çalışma Grubunun amacı; dünyada ve Türkiye`de bu alanda yapılan çalışmaları inceleyerek, gerek kanuni düzenlemeler gerekse bu projelerin tanıtımını ve pazarlamasını yapacak bir yapıya katkıda bulunmaktır.
Çalışma Grubu Başkanı:
Ahmet SAVAŞ – TURKSAT
Kamu-BİB YK Temsilcileri:
Ercan KAPTANOĞLU – Orman Genel Müdürlüğü
Mustafa YILMAZ – AB Bakanlığı
Büyük Veri Uygulamaları
İnternet ve Web’in hayatımıza girmesi, her alanda sayısallaşma, veri saklama teknolojilerinde ucuzlama ve kapasite artışı gibi gelişmelerle birlikte çok büyük veri kaynakları oluşmuş bulunmaktadır. Büyük veri şu üç temel nitelikle klasik veriden ayrılmaktadır: veri hacmi (volume), veri hızı (velocity), veri çeşitliliği (variety). Veriler büyüdükçe bu verileri geleneksel yöntemlerle işlemek zorlaşmış ve “büyük veri” işleme yöntem ve teknolojileri ortaya çıkmıştır. Son yıllarda tüm dünyada ve ülkemizde “büyük veri”ye ilgi artmaktadır. “Büyük veri” işleme yöntemleri kullanılarak sanayi, ticaret, bilim, sağlık, eğitim, kamu ve sosyal bilimler gibi hemen her alanda toplanan büyük verilerden bilgi üretilebilmekte ve bu bilgi kullanılarak karar destek sistemleri daha etkin çalışmakta ve sonuçta insan hayatı daha kolay yaşanır hale gelmektedir.
Çalışma grubunun odak noktası kamu alanında büyük veri uygulamalarıdır. Kamu kurumları, büyük veri konusunda en önemli veri kaynağı ve uygulama alanlarından birisidir. Kamu kurumları hemen her alanda (büyük) veri toplamaktadır. Bu büyük verilere dayalı yürütülecek çalışmalarla toplumu ve ülkeyi etkileyecek önemli kararların alınması ve uygulamaya konması mümkün olabilmektedir.
Bu çalışma çerçevesinde, Türkiye’de kamu kurumlarındaki “büyük veri resminin çekilmesi, kurumlarda mevcut ve potansiyel “büyük veri” uygulamalarının incelenmesi ve nihai olarak kamu kurumlarına “büyük veri” konusunda bir strateji yol haritasının sunulması hedeflenmiştir.
Çalışma Grubu Başkanı:
Prof. Dr. Erdoğan DOĞDU – TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
Kamu-BİB YK Temsilcileri:
Mesut KÜÇÜKİBA – TCDD
Sadettin KAYA – T.C. Başbakanlık