Etkinlik Programı
19 MAYIS 2016 PERŞEMBE
TBD Kamu-BİB Başkanı
TBD Başkanı
Türk Telekom Grubu Kamu Satış Direktörü
Türksat Genel Müdür Yardımcısı
T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı
Antalya Valisi
Etkinlik TGRT Haber ve TRT Radyo tarafından canlı yayınlarla kamuoyu ile paylaşılacaktır.
Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı
Başarılı Bilim İnsanı Prof. Dr. Türker Kılıç’tan Hayat Notları
“ Yetkinleşmek; bilmek, bilgiyi beyinde tutmak değil, bilgiyi yaşam içinde uygun şekilde kullanabilmektir”
Nobel ödüllü bilim insanlarının yer aldığı Avrupa Bilim ve Sanat Akademisi üyeliğine seçilen dünyanın sayılı beyin cerrahlarından biri olan Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türker Kılıç, “Beyin, Zihin ve Yaşam İlişkisi” üzerine son gelişmeleri paylaşacak. “Yaşamı genom belirlemez. İnsan genomu değil zihnidir. Kendinizi klonlasanız klon ilk farklı seçimde artık başkasıdır” diyen Kılıç, düşüncelerimizin gücü ile yaşamda neleri değiştirebileceğimize, zenginleştirebileceğimize ışık tutacak.
Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı’nın 43ncü Eylemi “Akıllı Uygulamaların Desteklenmesi” başlığını kapsamakta olup eylemin gerçekleştirilmesinde sorumlu kuruluş Kalkınma Bakanlığı görünmektedir. Eylem planında; merkezi kurumlar ile yerel yönetimlerin ürettiği kamu verisi kullanılarak akıllı uygulamaların geliştirilmesi için çağrı bazlı destek sağlanacaktır ifadesi yer almaktadır. Kamu kurumları tarafından hayata geçirilen birçok proje sonucu üretilen kamu verisi kullanılarak katma değeri yüksek hizmetlerin (özellikle mobil uygulamalar ve coğrafi hizmetler) geliştirilmesi ve vatandaşların kullanımına sunulması amaçlanmaktadır.
Kamu verisi kullanılarak sağlık, ulaştırma, bina, enerji, afet ve su yönetimi vb. alanlarda özel sektör ve üniversiteler tarafından geliştirilecek projelerin Kalkınma Ajanslarının belirlediği öncelikler doğrultusunda çağrı bazlı desteklenilmesi düşünülmektedir. Böylece, özel sektör ve üniversite yaratıcılığı ile kamu verisinin bir araya getirilerek katma değerli yenilikçi çözümlerin ortaya konulması amaçlanmaktadır.
Eylemin Uygulama Adımları:
– Kalkınma Ajansları tarafından “kent düzeyinde” geliştirilecek akıllı uygulamalara ilişkin öncelikli alanlar ile gerekli finansman belirlenecektir.
– Özel sektör firmaları ve üniversiteler tarafından geliştirilecek uygulamaların finansmanına yönelik olarak Kalkınma Ajansları tarafından destek programı uygulanacaktır.
– Geliştirilecek uygulamaların bölgeler arası paylaşımına imkân sağlayacak açık bir platform oluşturulacaktır.
– Kalkınma Ajansları tarafından, belirlenen öncelikler doğrultusunda, bölgelerinde katılımcı yönetişim ve akıllı uygulamalar konusunda farkındalığın artırılması ve bunların yaygınlaştırılmasına yönelik araştırma, eğitim, çalıştay, sempozyum, konferans, yurt dışı teknik çalışma ziyaretleri vb. düzenlenecektir.
Bu kapsamda, belediyelerin akıllı uygulamalar kapsamında gerçekleştirdikleri proje ve çalışmaları, Kalkınma Ajanslarının teşvikleri konularında bilgi paylaşımları olacaktır. Özel sektör katılımcılarının ise ulusal ve uluslararası gerçekleştirilen projeler konusunda bilgi sunumu söz konusudur.
Çalışma Grubu Başkanı – TOBB ETÜ, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Prof. Dr. Ali Yazıcı, Atılım Üniversitesi, Yazılım Mühendisliği Bölüm Bşk.
Konya Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanı
Araştırmacı, İş Geliştirme Uzmanı
Yazılım ve İş Geliştirme Müdürü, Artı ve Artı
İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte her yıl hacimsel olarak artan işlenmemiş veri miktarı hızla artıyor. 2016 yılının sonunda yıllık İnternet trafiğinin 1 zetta byte’ı aşması bekleniyor. Bir yandan sosyal medya kullanımıyla İnternette biriken büyük hacimli verilerin çöplük olması tehlikesine dikkat çekilirken bir yandan da bu verilerden analiz yoluyla anlamlı ve faydalı sonuçlara ulaşılabileceğine dikkat çekiliyor.
2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı’nın 49. Maddesi “Kamuda Büyük Veri Pilot Uygulaması Geliştirilmesi” olarak belirlenmek suretiyle “Büyük Veri” kavramına dikkat çekilmiş, konunun kamuda uygulanabilirliği konusunda farkındalık yaratılmaya çalışılmıştır. Aynı planın 67. Maddesi ise “Kamu Verisinin Paylaşılması” olarak belirlenerek bu konuda oluşturulması gereken hukuki ve teknik altyapı konularında çalışmalar yapılması hedeflenmiştir.
İnternetin yaygınlaşması, veri hacminin büyümesi, verinin değer kazanması sonucu veriye yönelik siber tehditler hızla artmaya ve çeşitlilik göstermeye başlamıştır. Sağlık, enerji, savunma, ulaşım gibi pek çok kritik alanda veri üretilmekte, bu verilerin toplanması, işlenmesi, dağıtılması, kurumlar arasında paylaşılması ve saklanması aşamalarında verilerin gizliliğine, bütünlüğüne ve erişilebilirliğine yönelik güvenlik unsurları ön plana çıkmaktadır.
Siber güvenlik tehditlerine karşı verinin korunmasına yönelik olarak hukuki ve teknik altyapının güçlendirilmesi, uzman personel yetiştirilmesi gibi bir dizi çalışmanın yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Panelde bu kapsamda Ülkemizde atılması gereken adımlar ve yapılması gereken çalışmalar ele alınacaktır.
Tayfun Acarer,
İstanbul Üniversitesi Teknopark İstişare Kurulu Başkanı
TBD Sayısal Gündem 2020 Koordinatörü, Gazi Ü. Bilgi Güv. Müh.liği ABD Bşk.
TSE Bilişim Teknolojileri Test ve Belgelendirme Dairesi Başkanı
Türksat Kurumsal Bilgi ve Siber Güvenlik Yönetimi Direktörü
Katılımcıların iletişim, motivasyon ve liderlik özelliklerini güçlendirmeyi amaçlayan ve açık alanda gerçekleştirilen takım oyunlarından oluşmaktadır.
Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı’nın 67nci eylemi “Kamu Verisinin Paylaşılması” olup eylemin gerçekleştirilmesinde sorumlu kuruluş Başbakanlık görünmektedir.
Eylem planında; Kamu verisinin paylaşımı ve yeniden kullanımına ilişkin politikalar geliştirilecek; buna dayalı olarak kamu verisinin üçüncü taraflarca yeni katma değerli ürün ve hizmetler için yeniden kullanılmasına ilişkin yasal ve idari düzenlemeler yapılacak, ayrıca gerekli teknik altyapı oluşturulacaktır denmektedir. Yerel yönetimler dâhil olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarının topladıkları ve ürettikleri veriler, kişisel bilgilerin korunması, güvenlik, ticari sır vb. kısıtlar dikkate alınarak kamu bilgisinin katma değerli hizmetler yaratmak amacıyla kullanımı ve bu sayede yeni girişimlerin oluşması, şeffaf kamu yönetimi anlayışına katkı sağlanması ve daha fazla bilimsel çalışma yapılmasına imkân tanınması amacıyla paylaşılması düşünülmektedir. Bu amaçla gerekli hukuki ve teknik altyapı hazırlanacak, kamu verisinin üçüncü taraflarla paylaşımı ve yeniden kullanımı için gerekli açık veri kataloğu oluşturulacak, kurumların veri paylaşımı konusunda ihtiyaç duyacakları danışmanlık hizmeti sunulacaktır. Veri paylaşımı konusunda kurumların farkındalık çalışmaları yürütülecektir.
Eylemin Uygulama adımları:
– Kamu verisinin yeniden kullanımına ilişkin ilke, usul ve esaslar belirlenecektir. Bu çalışmaya merkezi ve yerel kamu kurumlarının yanı sıra özel sektör, STK ve üniversiteler de katkı verecektir.
– Veri paylaşımına ilişkin yasal ve idari engeller konusunda bir çalışma yapılacak ve engellerin giderilmesi için gerekli düzenlemeler hayata geçirilecektir. Yeniden kullanıma açılabilecek verinin tanımı yapılacak ve Kamu Veri Kataloğu oluşturulacaktır.
– Kamu kurumlarının belirlenen usul ve esaslar dâhilinde, hangi teknik standartlarda veri paylaşabilecekleri ve verinin güncel tutulması konularında bir rehber oluşturulacaktır.
– Kamu verisinin paylaşımı için gerekli olacak altyapının teknik özellikleri belirlenecek ve veri.gov.tr portalı hizmete açılacaktır.
– Kamu kurumları, belirlenmiş usul ve esaslara uygun olarak bir takvim çerçevesinde verilerini paylaşıma açacaktır.
– Kamu kurumlarının veri paylaşımı dışında, üçüncü tarafların da kurulacak altyapı üzerinde kamuyu ilgilendiren verileri paylaşabilmelerinin usul ve esasları da belirlenecektir.
– Kullanıcı memnuniyetinin periyodik olarak ölçülmesi ve izlenmesi için gerekli düzenlemeler yapılacaktır.
– Kamuoyunu bilgilendirme çalışması yapılacaktır.
Katılımcılardan uygulama adımlarına yön verici görüşler talep edilecektir.
Çalışma Grubu Başkanı – ASELSAN Uydu Görev Yükleri Program Müdürü
Ali Kaya,
Yüksek Seçim Kurulu Üyesi, Yargıtay Üyesi
T.C. Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı
T.C. Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplumu Daire Başkanı
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, Coğrafi Bilgi Dairesi Başkanı
Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı’nın 61nci eylemi “Kamu Bilişim Personeli İstihdamının Düzenlenmesi” olup eylemin gerçekleştirilmesinde sorumlu kuruluş Devlet Personel Başbakanlığı görünmektedir. Kamu kurumlarının e-devlet projesi hazırlama ve yönetme kapasiteleri geliştirilecek, kurumlardaki bilgi işlem birimlerinin yetkinliklerinin gelişmesi sağlanacak, kamu bilişim personelinin özlük hakları iyileştirilecek, bilişim uzmanlığı kadrosu ihdas edilecektir. Büyük ölçekli e-devlet projeleri yürüten kurumlar başta olmak üzere kamu kuruluşlarında kurum stratejik planıyla uyumlu BT stratejisi hazırlanması yaklaşımı benimsenmesi düşünülmektedir.
Kurumların bilişim kapasitelerinin geliştirilmesi amacıyla kurumların bünyesinde ve kurumlar arasında çeşitlilik arz eden bilişim personeli istihdam sistemi basitleştirilecek ve adil hale getirilecektir. Ayrıca, kurumlarda bilişim personeli istihdamı konusunda dış kaynak kullanımı, yarı-zamanlı çalışma, kurumlar arasında geçici personel değişimi vb. yöntemler araştırılacaktır. Kamuda “Bilişim Uzman Yardımcısı” ve “Bilişim Uzmanı” kadrosu ihdas edilecek, bu şekilde istihdam edilecek personel, kadroya uygun/işin gerektirdiği nitelikleri ölçen işe alım süreçlerinden ve yeterlik sınavlarından geçirilecektir. Ayrıca, bilişim personelinin kurumlar arasında görevlendirilmesi için yöntem geliştirilmesi düşünülmektedir.
Eylem planında Devlet Personel Başkanlığı tarafından kamuda BT personel istihdamı politikası üzerinde bir çalışma başlatılacaktır denmektedir.
Panelde ülkemiz için katma değer katan bilişimcinin kontrolünde olan projeler ortaya konacak; projelerin güvenlik, iş sürekliliği, verimliliği vs. kapsamında bilişimci personelinin önemi ortaya çıkartılacaktır. Elde edilen veriler ile bilişimcinin önemi ortaya konarak eylemin uygulamaya konabilmesi açısından sonuçlar Devlet Personel Başkanlığına iletilecek.
Çalışma Grubu Başkanı – TÜRKSAT Yazılım Geliştirme Direktörü
Anıl Yılmaz,
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürü
Noterler Birliği Bilgi Teknolojileri Müdürü, e-Noter Projesi
Orman Yangınları Dairesi Bşk. Yrd., Erken Uyarı Sistemi
Sosyal güvenlik, sağlık, vergi, güvenlik gibi alanlar başta olmak üzere kamuda büyük veri uygulamaları geliştirilmeye başlanmış olup büyük verinin ekonomik değere dönüşmesi ülke ekonomisi açısından önem göstermektedir. Türkiye’de büyük veri alanında çalışmalara başlanmakla beraber, gerçek anlamda büyük veri uygulama örnekleri sınırlı olduğu görünmektedir.
Yapılacak panelde özellikle özel sektörden ulusal ve uluslararası başarılı uygulamaların kamu ile paylaşımı ve farkındalık yaratılması amaçlanmaktadır.
Çalışma Grubu Başkanı – TOBB ETÜ, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Suat Baysan,
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi
Türksat Genel Müdür Yardımcısı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanı
AIMS Analitik Bilgi Yönetimi Çözümleri Genel Müdürü
DATAMİND Yönetici Ortağı
DECE Yazılım A.Ş.
Katılımcıların iletişim, motivasyon ve liderlik özelliklerini güçlendirmeyi amaçlayan ve açık alanda gerçekleştirilen takım oyunlarından oluşmaktadır.
Yer: Xanadu Otel Belek Antalya